Het is zomervakantie, je kinderen zijn nog vrij van school. Je wilt wat leuks doen, maar hebt de speeltuinen in de buurt al gehad. ‘Gooi het een keer over een andere boeg’ en wandel samen met je gezin een actieve familiespreekwoordenroute. Fun én educatie gegarandeerd!
Een spreekwoordenroute?
Ja! Dat is een leuke interactieve route door een stad waarin plezier, leren en kennismaken met een stad hand in hand gaan. Hoe werkt het? Bij het desbetreffende ophaalpunt* haal je samen met je gezin je spreekwoordenboekje op. Dit boekje is je route en handleiding. Stap voor stap wandel je door de stad terwijl je onderweg stopt bij bijzondere highlights in de omgeving. Bij elke highlight maak je een opdracht. De opdracht leert je niet alleen leuke weetjes over de stad, je duikt ook dieper in de spreekwoorden die onze taal zo rijk maken. Geloof mij, ook als ouder leer je nieuwe dingen!
Onze gastblogger Adrienne was aanwezig tijdens de officiële lancering in Heusden en vertelt er over:
Familieroute Heusden, stap terug in de tijd..
Ik liep mee tijdens de lancering van de familieroute in Heusden: een prachtig plaatsje in Brabant dat op zichzelf al het bezoeken waard is. Heusden ‘springt in het oog’ met zijn bijzondere gebouwen, smalle steegjes en restanten uit de oudheid. Met de leuke weetjes uit de familieroute komt deze oudheid tot leven.
De route begint bij het Stadhuis aan de Pelsestraat. Het pand brengt je meteen terug naar de Middeleeuwen. Vanuit hier volg je de route die je via smalle klinkerstraatjes dwars door het oude Heusden loodst. Bij de Catharijnekerk treed je letterlijk in de voetsporen van Willem van Oranje en bij de vestigingswal zie je oude kanonnen die de stad vroeger moesten verdedigen.
De spreekwoordenroute is leuk voor jong én oud, want onderweg maak je samen met je kinderen speelse opdrachten die je meer leren over de geschiedenis van deze stad en over de Nederlandse spreekwoorden. Wist jij bijvoorbeeld waar het spreekwoord ‘ik zweet als een otter’ vandaan komt? Of dat er vroeger raambelasting werd betaald en dat inwoners van Heusden daar ludieke dingen op bedachten om er onderuit te komen? Spot het zelf!
De opdrachten doe je natuurlijk niet voor niks. De weetjes en opdrachten leiden je aan het eind van de route naar de fysieke (of digitale) kluis. Deze kun je kraken aan de hand van de oplossingen uit de opdrachten die je zojuist hebt voltooid. Kraak je de kluis, dan mag je jouw naam in het logboek schrijven en ben je net als Willem van Oranje vereeuwigd in Heusden. Zeg nou zelf, wie wilt dan nu niet!
Een spreekwoordenroute lopen?
Wil je ook samen met je kinderen een spreekwoorden route lopen? Niet alleen in Heusden kun je de spreekwoordenroute lopen. Ook bij op deze plekken kun je samen met je gezin de educatieve route wandelen:
- Gemeente Waalwijk
- Gemeente Loon op Zand (centrum Kaatsheuvel)
- Gemeente Geertruidenberg
- Ter Spegelt (Eersel)
- De Duivelsberg (Berg en Dal)
- Sevink Molen (Winterswijk)
- Anjerpunt Hoonhorst
De routes duren ongeveer 90 minuten en zijn uit te breiden met wat leuke extra’s of must-do’s in de omgeving. Dus ook als je van verder komt, kun je er een heel dagje uit van maken. Tijdens de route kun je pauzeren of even een ijsje eten, want je deelt je tijd zelf in. Krijg je de route niet af, dan neem je je boekje gewoon mee naar huis en kun je op elk moment weer de route vervolgen.
Kortom, kies deze zomer voor een verrassend uitje: ‘spring met elkaar in het diepe’ en laat je onderdompelen in de wereld van spreekwoorden!
Kijk hier onder de video voor een beeld van verschillende spreekwoordenroutes.
* Waar je het ophaalpunt kunt vinden, is te lezen op www.spreekwoordenpad.nl